Hírek, Események

hirekicon
Személyautó csúszott az árokba
hirekicon
2010. december. 20.

2010. december 20-án, egyesületünkhöz a kora reggeli órákban segélykérés érkezett, amely szerint Fertőszentmiklós határában, a 85-ös számú főútvonalon egy Sopron irányába tartó személyautó a havas úton megcsúszott, és az árokba landolt.
Egységünk 6 óra 14 perckor érkezett ki a helyszínre, ahol egy magyar rendszámú, Opel Astra típusú személyautó csúszott az árokba. A bajbajutott gépjárművet kéziszerszámokkal kiszabadítottuk a hó fogságából, valamint Mercedes B 1113 típusú gépjárműfecskendőnkkel kivontattuk az árokból.

hirekicon
Csarnok teteje szakadt be
hirekicon
2010. december. 04.

2010. december 4-én, egységünk lakossági segélykérésre Fertőszentmiklós, Fertődi utcában található egykori Holland Szőnyeg Kft. telephelyére sietett.
A helyszínen öt fémszerkezetes, fémlemez borítású csarnok közül egy körülbelül
600 m2-es szerkezete nem bírta a rá - az elmúlt napokban - hullott 35-45 cm havat, így az 2010. december 3-án, délután 1 óra körül összeroskadt a teher alatt. Az épületben jelentős anyagi kár keletkezett.
A helyszínen található csarnokok közül további három azonos tartószerkezettel rendelkezett (ezek kisebb alapterületűek voltak) és félő volt, hogy a még meglévő csarnokok is összeroskadnak a rájuk eső tehertől. A mentésre váró csarnokok közül az egyik tartószerkezete részben sérült, behorpadt a hó hatására. A negyedik csarnok újabb építésű és erősebb szerkezetű volt, így azt a helyszíni szemlén nem találták veszélyeztetettnek.
Tíz fős egységünk a három veszélyeztetett csarnok tetejét megtisztította a hótehertől.

Az esetről készült fényképek megtekinthetőek a képgalériában.

hirekicon
Személyautó csúszott az árokba
hirekicon
2010. december. 03.

2010. december 3-án lakossági segélykérésre egységünk a 85-ös számú főútvonal Győr felé található Shell kút melletti útszakaszhoz sietett, ahol az erősen csúszós, havas úton, egy Fiat Punto típusú személyautó megcsúszott és az árokban landolt.
Egységünk Rába Tü4-es típusú vízszállítójával, vonókötél és kéziszerszámok használatával kiszabadította a gépjárművet a hó fogságából.

hirekicon
Összevont tűzoltási gyakorlat a Fertő-tavon
hirekicon
2010. november. 26.

2010. november 26-án a Fertő tó fertőrákosi részén összevont nemzetközi gyakorlat megrendezésére került sor.
Az feltételezés szerint, a Fertő-tó osztrák partján a nádas nagy területen ég, és gyors ütemben terjed a magyar oldal felé.
A gyakorlaton részt vettek:

 • Sopron HÖT
 • Kapuvár HÖT,
 • Fertőrákos ÖTE
 • Hegykő ÖTE
 • Fertőszentmiklós ÖTE
 • és a fertő parti osztrák egységek


Az összevont, nemzetközi gyakorlatot Szüts György alezredes a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatója végezte.

hirekicon
Mozgáskorlátozottakat szállító lift hibásodott meg
hirekicon
2010. november. 25.

2010. november 25-én a fertőszentmiklósi Idős Otthon vezetője kérésére,
egységünk a Szent István utcai intézményhez sietett,ahol a mozgáskorlátozottakat
az emeletre szállító lift elromlott, és megszerelése nem volt lehetséges.
A meghibásodás miatt a napközben a földszinten tartózkodó tizennégy mozgáskorlátozott idős
személy nem tudott szobájába eljutni, a földszinten ragadtak.
Hét fős egységünk a mozgáskorlátozott időseket kézi erővel felvitte az emeletre.

hirekicon
Épületre veszélyes fát vágtunk ki
hirekicon
2010. november. 06.

2010. November 6-án lakossági segélykérésre érkezett ki egységünk Fertőszentmiklós Kassai utcában található magántelekre. A helyszínen egy kb. 15 méter magas, elöregedett, a szomszédos épülethez közeli, arra veszélyes fenyőfát vágott ki az egységünk.

hirekicon
Mezőgazdasági vontató süllyedt meg
hirekicon
2010. október. 30.

2010. október 30-án nem sokkal dél  után értesültünk arról, hogy egy a Fertőszentmiklós belterületén található területen egy mezőgazdasági vontató - cseréppel megrakott vontatmányával együtt - a nedves felázott talajban megsüllyedt.

Egységünk helyszínre érkezése után, Rába Tü4 típusú vízszállítójával,  a megsüllyedt mezőgazdasági vontatót kivontatta a felázott talajból.

hirekicon
Vizesgyakorlat Petőházán
hirekicon
2010. augusztus. 27.

A minden évben megrendezésre kerülő vizesgyakorlatot az idei alkalommal Petőháza ÖTE rendezte meg  augusztus 27-én. Az imitált tűzeset helyszínéül a petőházi Fertőd-Süttör irányában található mezőgazdasági épületet jelölte ki.
Az imitált káreset felszámolásában a következő egységek vettek részt:

 • Petőháza ÖTE
 • Fertőendréd ÖTE
 • Fertőszentmiklós ÖTE
 • Röjtökmuzsaj ÖTE
 • Hegykő ÖTE
 • Sarród ÖTE

 


 A gyakorlatot a Győr- Moson – Sopron megyei Katasztrófavédelem képviseletében Balogh Ferenc tűzoltó alezredes végezte.

 

hirekicon
Vízóraaknából folyt a víz
hirekicon
2010. augusztus. 09.

Fertőszentmiklóson, 2010. június 28-án, a Szent Imre utcában egy családi ház vízóraaknájában a vízóra telek felé eső oldalán levő elzáró csap elrepedt, ezért nagy nyomással víz ömlött belőle. A vízóraakna percek alatt feltelt vízzel és az aknafedél mellett az utcára folyt a víz.

Fertőszentmiklós ÖTE egysége a helyszínre sietett, és Honda WT 30X típusú zagyszivattyújával a vízóraaknát kiszívatta, a vízóra előtt elhelyezkedő csapot elzárta, így a vízömlést megszüntette. A későbbiekben a hibát szakember kijavította.

hirekicon
Kistehergépjármű akadt el Fertőújlakon
hirekicon
2010. augusztus. 09.

2010. június 28-án 20 órakor értesült egyesületünk egy Fertőújlakon elakadt kisteher-gépjárműről. Fertőszentmiklós ÖTE egysége a helyszínre sietett, majd vontatókötél használatával megkezdte Volkswagen T2 típusú gépjármű vontatását tulajdonosa otthonáig, Fertőszentmiklósig.

hirekicon
Tűzoltóverseny Fertőendréden
hirekicon
2010. augusztus. 09.

2010. augusztus 7-én, Fertőendréden immár V. alkalommal megrendezésre került Hadarics Ferenc Tűzoltó Emlékversenyen az idei évben három csapattal vett részt egyesületünk. A versenyen hat kategóriában 15 egyesület 36 csapata mérte össze tudását 800 l/p-es kismotorfecskendő szerelésben és váltófutásban.


Csapataink a következő eredményeket érték el:
Gyermek fiú kategória: I. helyezés
Gyermek leány kategória: II. helyezés
Ifjúsági fiú kategória: I. helyezés


Az első helyezést elért csapataink magukkal hozhatták a kategória vándorserlegét is, amelyet ifjúsági fiú csapatunk az idei évben harmadik alkalommal hozott haza, így azt végleg megtarthatja.

hirekicon
Tűzoltónapi rendezvény 2010
hirekicon
2010. június. 14.

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezzük egész napos tűzoltónapunkat. A rendezvény 2010. Június 27-én lesz látogatható a fertőszentmiklósi Ifjúság téren, ahol szakmai bemutatókkal és programokkal várjuk az érdeklődőket.

Rövid ízelítő a programból:

5:00 - 8:00         Reggeli zenés ébresztő
10:30 - 11:30     Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
11:35                 Felvonulás az Ifjúság téri sátorig
11:45            Ünnepi megemlékezés az Ifjúság téren

15:30-tól       Szakmai (tűzoltási és személymentési) bemutató az Ifjúság téren
17:30                 A fertőszentmiklósi Rozmaing Hagyományőrző Nyugdíjas Klub előadása
19:00-tól            Bál a Rokonok zenekarral

A  rendezvény részletes plakátja megtekinthető itt.

A programok ingyenesek.

Mindenkit szeretettel vár a Rendezőség!

hirekicon
Víz öntötte el Sopronhorpácsot
hirekicon
2010. május. 30.

2010. május 29-én késő délután Sopronhorpácsra és térségére nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék hullott. Az esővíz elvezető árkok és csatornák nem bírták befogadni a nagy vízmennyiséget, ezért számos helyen a víz elöntötte az utat. Und felől a szántóföldről hatalmas víztömeg érkezett, súlyosbítva ezzel a falu helyzetét. A falu szélén lévő, közvetlenül a mezőgazdasági terület mellett álló családi házat és a mögötte található épületeket különösen veszélyeztette a szántóföldről érkező víztömeg.
Sopron HÖT - mivel az időjárási körülményekből adódóan rengeteg ilyen jellegű esetet kellett egyidejűleg felszámolnia - az ÖTÉ-k segítségét is kérte.

Egységünk 19 óra 16 perckor értesült a káresetről, majd 19 óra 21 perckor Mercedes B 1113 típusú gépjárműfecskendőjével megkezdte vonulását. A faluban két helyszínen folytak a munkálatok: a lakóház mellett nyúlgátat építettek, egy másik részén a homokzsákokat készítették el, és rakták rakodógépre illetve pótkocsira. A kárhelyen a veszélyeztetett épülettel párhuzamosan körülbelül 70 cm magas nyúlgátat készítettek a beavatkozó önkéntes tűzoltók és önkéntes lakosság. A nyúlgát készítéséhez körülbelül 200 homokzsák lett felhasználva. Egységünk a nyúlgát építésében segédkezett.

A helyszínen beavatkozott:
Sopron HÖT
Sopronhorpács ÖTE
Petőháza ÖTE
Lövő ÖTE
Fertőszentmiklós ÖTE

hirekicon
Forgácselszívó tartály tisztítása Fertőszentmiklóson
hirekicon
2010. május. 29.
2010. Május 29-én Fertőszentmiklóson található faipari cég telephelyére sietett 8 fős egységünk. A helyszínen a csarnokok közt álló forgácselszívó-tornyot kellett megtisztítani a rá felhalmozódott fűrészportól. Egy ?C? sugárral és kéziszerszámokkal a tartályt és környezetét megtisztítottuk.
hirekicon
Veszélyes fák kivágása
hirekicon
2010. május. 22.
2010. Május 22-én, 10 főből álló egységünk lakossági segélykérésre Fertőszentmiklós Szent István utcában található magántelekre sietett. A helyszínen 8 darab 15 - 20 méter magas, elöregedett, a környezetében álló épületekre veszélyes fenyőfát vágtunk ki.
hirekicon
Szivattyúzás Fertőszentmiklóson
hirekicon
2010. május. 14.
2010. Május 14-én lakossági segélykérésre egységünk a Soproni utcába sietett. A helyszínen egy különböző csőszerelvények, vezetékek elvezetésére szolgáló alagútban víz gyülemlett fel. Honda WT 30 X típusú zagyszivattyúnkkal beavatkoztunk: a munkálatok végére 90 - 100 m3 víz került kiszívatásra.
hirekicon
I. fokozatú tűzoltóverseny
hirekicon
2010. május. 08.

Harkán került megrendezésre, 2010. május 8-án az I. fokozatú területi tűzoltóverseny, ahol létesítményi és önkéntes tűzoltók mérhették össze tudásukat, különböző kategóriákban. Összesen 13 egyesület 38 csapata vett részt a megmérettetésen. Az iskolai fiú-lány, ifjúsági fiú-lány, felnőtt férfi-női kategóriákban versenyzőknek 800 l/p-es kismotorfecskendő szerelést és akadályokkal ellátott staféta futást kellett teljesíteni.
egyesületünk mind a hat kategóriában indult, egy-egy csapattal.

Kategóriákon belül a következő helyezéseket érték el csapataink:

Iskolai fiú           II. helyezett

Iskolai leány        I. helyezett

Ifjúsági fiú            I. helyezett

 Ifjúsági leány       I. helyezett

Felnőtt női           I. helyezett

Felnőtt férfi          I. helyezett

Összetett versenyben a következő eredményeket érték el csapataink:

Felnőtt férfi          I. helyezett

Ifjúsági fiú           II. helyezett

Ifjúsági leány   VIII. helyezett

 

hirekicon
40 tonna össztömegű nyerges vontató süllyedt meg
hirekicon
2010. május. 06.

2010. május 6-án, nem sokkal 22 óra után, Fertőszentmiklóson, a Hungaropro Kft.-nél egy 40 t össztömegű (fenyő-fűrészáruval megrakott) Scania típusú nyerges vontató a felázott füves talajban megsüllyedt. Fertőszentmiklós ÖTE 22 óra 25 perkor értesült a beragadt gépjárműről, és azonnal  a helyszínre sietett Rába Tü-4 típusú vízszállítójával, 2 fővel. A helyszínen vonórúd és kéziszerszámok használatával a bajbajutott járművet sikeresen kiszabadította, majd visszaszerelt és 23 óra 3 perckor érkezett vissza állomáshelyére.

hirekicon
Nyerges vontató akadt el a hóban
hirekicon
2010. február. 13.
2010. Február 12-én a nem sokkal 22 óra előtt segélykérés érkezett hozzánk, mely szerint egy Scania 420L típusú nyerges vontató vontatmányával együtt a 10-60 cm-es hófúvásban elakadt, a 85-ös főút fertőszentmiklósi elágazásánál, amikor a közeli faipari üzembe tartott. Egységünk Rába Tü4-es típusú vízszállítójával a helyszínre sietett, vonórúd és kéziszerszámok használatával a járművet sikeresen kiszabadította a hó fogságából.
hirekicon
Lakóház pincéjét öntette el a víz
hirekicon
2010. február. 12.
2010. Február 11-én a délutáni órákban lakossági segélykérés hatására egységünk a fertőszentmiklósi Újtelep utcába sietett, ahol egy lakóház pincéjébe egy vízcső eltört, és nagy nyomással víz ömlött belőle. Egységünk Honda WT 30X típusú zagyszivattyújával a félig vízzel megtelt pincét kiszivattyúzta. Eközben a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. ügyeletes szakembere a hibát kijavította.
hirekicon
Üzemcsarnok égett Fertőszentmiklóson

hirekicon
2010. január. 24.

2010. Január 21-én éjjel 1 óra körül tűz ütött ki Fertőszentmiklóson a Hungaropro Kft. üzemcsarnokában. Kapuvár HÖT nem sokkal 1 óra után kapta a riasztást.

Mivel a körülbelül 1200m2 alapterületű üzemcsarnok körülbelül 300m2 -en égett - melyben faanyagokat és fából készült félkész termékeket tároltak - a Tűzoltásvezető a legmegasabb V. fokozatot rendelte el. A fokozat elrendelése következtében a helyszínre vonult még: Sopron HÖT, Csorna HÖT, Győr HÖT, Mosonmagyaróvár HÖT, Szombathely HÖT, Sárvár HÖT, Pápa HÖT és Fertőszentmiklós ÖTE.

A gyors beavatkozásnak köszönhetően számtalan berendezést és faanyagot sikerült megmenteni, valamint sikerült megakadályozni a tűz esetleges átterjedését a többi épületre. A káreset felszámolását 12 gépjárművel 56 tűzoltó végezte. A kár az elsődleges felmérések alapján 15 millió forint. A tűz okát a későbbi tűzvizsgálat során sem sikerült pontosan megállapítani.

Fertőszentmiklós ÖTE egysége - a Hungaropro Kft.-vel kötött megállapodás miatt - az elsők között értesült a tűzesetről és Kapuvár HÖT után érkezett a kárhelyre. A csarnoktűz oltása során egységünk segédkezett a csarnok áramtalanításánál valamint az oltó gépjárművekre való tápláláskor.

Hírek archívum 2017

Hírek archívum 2016

Hírek archívum 2015

Hírek archívum 2014

Hírek archívum 2013

Hírek archívum 2012

Hírek archívum 2011

Hírek archívum 2010

Hírek archívum 2009

Az oldal megtekintéséhez Firefox 2 vagy újabb webböngésző és minimum 1024 * 768 -as felbontás ajánlott!

content_right2.png
Copyright 2008 - Minden Jog Fenntartva Önkéntes Tűzoltó Egyesület - Fertőszentmiklós!